Byns historia

...Vallen vår by i världen...

...Vallen vår by i Skellefteå kommun...

Vallen ligger placerat vackert runt sjön Vallsträsket. Det är ca 37 km till Skellefteå, 15 km till Skellefteå Flygplats och 10 mil till Umeå. Dessutom ungefär 24 km, lika långt till orterna Bureå, Lövånger, Ånäset och Burträsk. 


1997

fanns i Vallen 49 ägare till jordbruksfastigheter varav 9 var aktiva jordbrukare, 30 villaägare, 42 sommarstugeägare och en hyresfastighet med 6 lgh. Byn är indelad i Östra och Västra Vallen samt Lillvattnet, Finnmoran, Gråbergsåkern, Trehörningen, Svedjan och Fäboda. Här finns kapell, dagis, badplats med utesimskola på sommaren, idrottsanläggning med sporthall och två fotbollsplaner, hockeyplan, fiskevatten, ett flertal föreningar och företag. Det finns en friskola med låg- och mellanstadium beläget i grannbyn Vebomark ca: 8km från Vallen.


Kort historik längre tillbaka

Vi vet att år 1543 fanns det tre bönder i Vallen som betalade skatt, men under årens lopp blev de allt fler. I mitten av 1600-talet fanns det åtta bönder. År 1713 ritades den första kartan över byn. Hos Albin och Svea Maria Tjärnström (nuvarande hembygdsområdet) fanns Vallens första telefon, och 1912 installerade televerket en växelstation till vilken alla i byn ringde för att bli vidarekopplade. 


Mer minnen och historia från Vallen nerskrivet av

Berit Larsson klicka här

Hans Larsson klicka här

Kurt Andersson klicka här


Vallens by har i samarbete med föreningslivet dokumenterat händelser i en bok; "Vallenboken"  på 357 sidor.

Boken finns att köpa för 200 kr hos Barbros Ateljé barbro(at)barbrofrimodig.se