Vallens kapellstiftelse

Om föreningen

Östra Vallens kapellstiftelse bildades den 8 september 1936. Dess stiftare betrodde framtida styrelser med uppgiften att, i enlighet med stadgarna, varaktigt förvalta Vallens kapell.

Stiftelsens främsta tillsynsman är Stiftsstyrelsen i Luleå Stift. Vallens kapell invigdes den 8 september kl 10.00 år 1940 av biskop Bengt Jonzon.

I 80 år har verksamhet med gudstjänster, barntimmar, syförening och liknande, hållits i kapellets stora och lilla sal. Samma år som kapellet skulle fira 60-årsjubileum gjordes en omfattande renovering, där många bidrog med arbete. Byns föreningar hjälptes åt för att få ett vackert kapell. Finansieringen gjordes även med gåvor och olika arrangemang.

Ett annat exempel på samarbete är grötfesten i Luciatid som förut firades i sporthallen EnVISheten under ett antal år, men de sista åren fått flytta tillbaka till kapellet.  

Söndagsskoleavslutning/Kyrkans barntimmar ordnas tillsammans med Svarttjärns bönhusförening varje år.

Musikarrangemang och auktioner genomförs i regel till förmån för kapellets underhåll. Under tiden 2002-2015 ordnade Vallens kapell tillsammans med Byaintresseföreningen ”Jazz i Vallen” en eller ett par gånger per år vilket relaterade i pengar som bidrog till att kapellet kunde skaffa bergvärme.

På övervåningen i kapellet finns en charmig, tvårums lägenhet, som är uthyrd och intäkten är välbehövd för drift av fastigheten.

Vallens kapell och EFS samverkar i första hand, men även andra samfund såsom Frälsningsarmén, pingstkyrkan har hållit möten i byns kapell.

Vi får ett årligt bidrag från Burträsk-Lövångers pastorat, för att bedriva verksamhet i kapellet. I övrigt rår vi själva om ekonomin, byggnaden och utbudet. Mesta delen av verksamheten är möjlig endast tack vare frivilliga insatser när det gäller vaktmästeri, städning, textilvård, utförande av kyrkvärdsuppgifter, klockringning, matlagning, bakning, servering, ledning av andakter, musik mm.

Byggnadsvård är en av förutsättningarna för att vi ska kunna erbjuda besökarna och oss själva en trevlig helhetsupplevelse.

Några hålltider i kapellets historia

* Byns befolkning har genom åren ägnat kapellet mycken omtanke. Det har tagit sig uttryck i många vackra gåvor genom åren. Bland annat har kyrkklockan skänkts, kyrksilver, tavlor, två handsmidda golvljusstakar i gjutjärn, mässingsljusstakar, ikon, orgel och större penninggåvor har kapellstiftelsen fått ta emot av privatpersoner i Vallen och andra utomstående samt från Lövångers församling.

* År 1999 renoverades Vallens kapell invändigt av kyrkokonservator Ragnar Lundberg och Töre-målaren Erik Lindberg. Ragnar Lundberg överlämnade ett processionskors till kapellet i samband med återinvigningen den 19 dec. 1999.

* Kapellets altartavla invigdes också den 19 dec. 1999, konstnär Barbro Frimodig.

* Altarduk, broderad av Ingrid Lundkvist, invigdes 19 dec. 1999.

* Predikstolsklädet, också vävt och broderat av Barbro Frimodig, invigdes i feb. 2000

* Mässhake och stola, design Barbro Frimodig, vävd och broderad av Ingrid Lundkvist, invigd 2000.

* Kollekthåv, vävd och broderad av Barbro Frimodig, invigdes 2016.

En av byns trogne stöttare Sune Lundkvist, har hållit kapellet kärt och gjort många insatser för att rädda det. Han har också skrivit versen nedan, som handlar om detta och hans tankar kring Gud.

Var välkommen till vår kyrka!
Du är vän i vårt kapell.
Om du söker liv och styrka,
Söker bönord för din kväll,
Söker glädje genom sånger,
Söker Vännen för din tröst.
Var välkommen alla gånger
Söka trygghet vid Guds bröst.

Sång: Ps 285

Sune Lundkvist

Bokning av Vallens kapell

Kontakta Christina Starklint
Sms: 070-253 61 59
E-post: c.starklint@hotmail.com

Skriv datum, mellan vilka tider, program, och kontaktperson med mobilnummer. Då får du besked om det är ledigt för bokning.

Flaggning

Vallens kapell hjälper gärna till och flaggar på begravningsdag för personer som är födda eller har bott i Vallen, där den avlidne eller de anhöriga så önskar.

Kontakta Christina Starklint
Sms: 070-253 61 59
E-post: c.starklint@hotmail.com

Berätta vilken dag som är begravningsdag, och tidpunkt för begravningen. Detta för att vi ska kunna följa reglerna för flaggning vid begravning.

Skänk en gåva

Kapellet tar tacksamt emot gåvor bl.a. till underhåll. Kapellets bankgironummer är 5382-1757.

Tack på förhand!

Försäljning

Vi säljer vykort och presenter där förtjänsten oavkortat går till drift och underhåll av Vallens Kapell.

Läs mer på sidan Till Salu

Dokumentation

Städlista och fikagrupp i Vallens kapell 2024 (pdf)


Styrelsen Vallens Kapell 2020 klicka (PDF)


Verksamhetsberättelsen 2021 klicka PDF

Verksamhetsberättelsen 2020 klicka här


Årsmötesprotokoll 2022 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2021 klicka här

Årsmötesprotokoll 2020 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2019 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2018 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2017 klicka (PDF)

Kallelse till årsmöte 2017 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2016 klicka (PDF)

Årsmötesprotokoll 2015 klicka (PDF)

Nyheter

Alla kapell-nyheter i arkivet